Ana içeriğe atla

Genç Elitler - Marie Lu (The Young Elites #1) | Kitap Yorumu #51

***Tanıtım***
Onlar Hayatta Kalanlar, Liderler, Savaşçılar. Onlar Genç Elitler.

Adelina Amouteru, ölümcül bir hastalıktan kurtulmuştur. On yıl önce ülkesini kasıp kavuran kanlı humma vücudunda tuhaf izler bırakmıştır. Fakat hastalığı atlatanların bazılarında, başka şeyler de kaldığı rivayet edilmektedir… Gizemli ve sıradışı yeteneklere kavuştuklarına inanılan bu insanların kimlikleri gizlidir ancak onlara Genç Elitler denmeye başlamıştır.
Teren Santoro, Kral için çalışmaktadır. Engizisyon Mihveri'nin lideri olarak görevi, tehlikeli olduğuna inandığı Genç Elitler'i bulmak ve onlar ülkeyi yok etmeden onları yok etmektir ama aslında Teren hepsininkinden büyük bir sır saklamaktadır.
Enzo Valenciano, Hançer Cemiyeti üyesidir. Bu gizli Genç Elit grubu, kendilerinden olanları Engizisyon Mihveri'nden önce bulmaya çalışmaktadır ama Adelina'yı bulduklarında onun şimdiye dek görmedikleri güçlere sahip olduğunu keşfedeceklerdir.
Birbirinden apayrı savaşlar sürdüren bu üçlünün yolları hiç beklenmedik şekilde kesişecektir. Ancak hepsinin emin olduğu tek şey vardır: Karanlık bir intikam ve yok etme arzusuyla yanıp tutuşan Adelina'nın güçlerine bu dünyada yer yoktur.

"Bu kitabı eline alanlar büyülenmeye hazır olsun… Tabii bir de serinin devamına."
-Booklist-

"Lu, karakterlerinin müthiş hatalar yapmasına izin vererek çıtayı gerçekten yükseltiyor… Tekrar tekrar ziyaret etmek isteyeceğiniz bir dünya."
-New York Times Book Review-

"Lu 'romantizmle olgunlaşma' formülünden çark ederek sevgi temasının içinde yer alan pek çok hissi tek tek ele almış… Bu kitapta ne Adelina ne de okurlar için huzur var. İhanet, ölüm tehditleri ve reddedilmenin hissedilmediği tek bir güvenli bölge bile yok."
-Publishers Weekly-

"Gerçekten sürükleyici fantastik eserlerin hayranları için kaçırılmaz bir fırsat."
-Kirkus Reviews-

"On dördüncü yüzyılda ve korkunun güç anlamına geldiği bir dünyada geçen bu fantastik eserde Game of Thrones, X-Men'le karşılaşıyor. Bu epik fantazya her şeyin değişeceğinin rivayet edildiği ikinci kitabı dört gözle beklemenize sebep olacak."
-Shelf Awareness-

"Heyecan yüklü ve dopdolu bu öyküde nabzınızı hızlandıracak dövüş sahneleri, kalbinizi durduracak kadar kıl payı kurtuluşlar ve yıkıma sürükleyen ihanetler var."
-The Bulletin of the Center for Children's Books-

"Lu, Genç Elitler ve Adelina'nın hikâyesini örerken her sayfaya büyüsünü katmış. Hiçbir şey göründüğü gibi değil."
-Voya-

"Lu unutulmaz ve büyüleyici bir tarihi fantazyayı, tüm gençlerin tecrübe ettiği kendini kabul sorunuyla boğuşan, güçlü bir kadın kahramanla harmanlamış. Bu yeni seri hem eski takipçilerini etkileyecek hem de yepyeni hayranlar edinmesini sağlayacak."
-School Library Journal-
(Tanıtım Bülteninden)


Sayfa Sayısı: 368
Baskı Yılı: 2016
Dili: Türkçe
Yayınevi: Pegasus

***Yorum***


''Bazıları bizden nefret eder, darağacında sallandırılması gereken haydutlar olduğumuzu düşünür.
Bazıları bizden korkar, yakılarak öldürülmesi gereken iblisler olduğumuzu düşünür.
Bazıları bize tapar, tanrıların çocukları olduğumuzu düşünür.
Ama hepsi bizi tanır.''



Kitap hakkında daha önce herhangi bir bilgiye sahip olmadığıma inanamıyorum! Bu cehaletimin yazarın diğer kitaplarını okumamış oluşumdan kaynaklandığını düşünmekteyim. Marie Lu ile bu kadar geç tanıştığım içinde üzgünüm. Bunun sebebi kitabı yazım dili değil. Dilde diğer yazarlardan farklı çok fazla bir şey göremedim lakin, yazarın yarattığı dünya, hayal gücü bambaşka bir evren, bambaşka bir hikaye. Bu durum ise kitabı sevmeyi neredeyse zorunlu kılıyor.


''Sadece inandığın şeyleri görüyorsan, gördüğüne inanmanın anlamı yoktur.''


Kitap için yapılan yorumlar kısmında bir noktada, ''x-men'' benzetmesi kullanılıyor. Tam olarak x-men söz konusu olmasa bile insan gerçekten de benzetmeden duramıyor. Kendine has özgün bir konusu var, fakat bir noktadan sonra bütün distopyalar, bütün fantastikler aynı noktaya bağlanıyormuş gibi geliyor bana. Konuyu kısaca özet geçeceğim, belki de bana hak verirsiniz: Ülkede kanlı humma hastalığı baş gösteriyor ve neredeyse nüfusun yarısından fazlası ise bu humma yüzünden kırılıyor. Geriye kalanlar, hummayı yenebilmiş olanlar ise hayatlarına vücudunda bir izle hayatlarına devam ediyorlar. Bu iz kimisinde bir kusur olarak farke dilirken kimisinde fark edilmiyor. Tabi bunlara malfetto deniyor. Bu Malfettoların bir kısmı ise farklı güçlere sahip olarak yaşıyorlar. Şimdiii, esas kızımızın yani Adelina'nın hikayesi de bu noktada başlıyor.

''Henüz dünya gençken, tanrılar ve tanrıçalar melekleri yarattı; Mutluluk ve hırs, güzellik ve empati ve keder, korku ve öfke, insanlığı ateşleyen kıvılcımlar. Bir şeyler hissedebilmek, dolayısıyla insan olmak, tanrıların çocuğu olmak demektir.''


Adelina'nın hikayesi bu noktada başlıyor ama aynı anda Teren ve Enzo isimli karakterlerin hayatları da başlıyor. üçü de aslında hikayenin olmazsa olmazları olmalarına rağmen, baş karakter Adelina olduğu için esas kızımız da elbeteki o oluyor. Şimdi küçücük x-men'den farkını şuraya bir kondurayım: X-men, mutasyona uğrayan karakterlerden oluşuyordu lakin genç elitler, malfettolardan oluşuyor ve tam olarak mutasyon diyemeyiz, daha çok özel güçlere sahip olmakla ön plana çıkıyor. Ama benzettiğim noktalar var, mesela Genç Elitler isminde bir grupta, Enzo'nun hakimiyetindeki, aynı Xavier'in denetimindeki x-men'e benziyor. Bu noktada Adelina kim derseniz, içimden bir ses Magneto diyor. Bu spoiler'a mı girdi? Bence girmedi. Umarım girmemiştir yani.

''Düşman olmaları gerektiğini bilmedikleri sürece birbirlerinin en yakın arkadaşıydılar. Hakikat çok geçmeden yıkıma neden olacaktı.''


Yazarın teşekkür kısmında, kitap hakkında karakterler hakkında demiş olduğu şey benim çok hoşuma gitti, özetle: genç elitler bir kahraman hikayesi olarak başladı fakat bu hikaye çok fazla ilerleyemedi, bizde napsak napsak diye düşündük, kötü kızın hikayesini yazalım dedik. Ya da buna benzer bir şeyler. Tabi ki kötü kız dediysek, şu teen fiction kötü kızlarından değil Adelina, süper kahraman kötü kızlarından bahsediyorum, süper kötü yani. Öğretmenlerine kafa tutan tiplerden değil. Onlar hiç hoş olmayan kötüler. Adelina havalı kötü. Anladınız mı? Bence gayeet açık oldu. Velhasıl kelam, Adelina'da genç elitlere katılıyor ve güçlerinin farkına varması, hatta güçlerini nasıl kullanacağının farkına varmasıyla olaylar akıyor da akıyor.


''Güven, dipsiz bir boşluğa düştüğümüz ve birbirinizin eline uzandığınız andır.''


Seri kitap okumam da okumam, sevmem de sevmem diye diye neredeyse bütün okuduğum kitaplar seri olmaya başladı mı? Başladı. Seri kitap okumaya alıştım mı? Alıştım. Genç Elitler'in ikinci ve üçüncü kitabını alıp okuyacak mıyım? Okumaz mıyım...

Ben kitabı beğendim, ama sor bana neden beğendim, beğendim çünkü bu defa kitap süper kahramanın değil süper kötünün hikayesiydi. Beğendim neden, karakterlerin yaşı küçüktü ve ona uygun davranışlar sergiliyorlardı, araya gelip çok bilmişlik yapan eden olmadığı gibi yaşı büyükmüşçesine davranışlar da yüklenmemişti. Bence bunlar beğenmek için bayağı geçerli sebepler. Fantastik seviyorsanız, nabzı hep yüksek tutan bu kitabı okumanızı tavsiye ediyürüm..


öpücükler xoxo



















Yorumlar

  1. Hunharca spoiler verdiğin için gerçekten teşekkürler... Bir daha sayfandan kitap yorumları okumamaya özen göstereceğime emin olabilirsin.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Durkheim Öldü! - Arthur Asa Berger | Kitap Yorumu #52

***Tanıtım*** 1910 yılında, Londra'da, dönemin önde gelen sosyologlarının ve politik aktivistlerinin bir araya geleceği bir konferans toplanacaktır. "Toplumsal İlerleme" teması etrafında gerçekleşecek konferans Londra basınında günler öncesinden yankı bulmuş, gazete sütunlarında konuşmacıların fotoğrafları ve teorik yaklaşımlarını anlatan makaleler arz-ı endam eylemektedir. Fakat konferansa günler kala, tüm zamanların en ünlü dedektifi Sherlock Holmes'ün Baker Sokağı'ndaki evinin kapısı bir kadın tarafından çalınır. Artık yumrukların konuştuğu bir kavgayı ve mücevher hırsızlığını içine alan bir gizem, Holmes ve kadim dostu Dr. Watson tarafından çözülmeyi beklemektedir. İnsan eylemlerini açıklama amacındaki sosyal teori, bu sefer bizzat eylemlerin nedeni olmuştur. Holmes bizzat sosyal teoriyi soruşturmaya başlar, sorguladığı kişiler ise bu teorilerin yaratıcılarıdır: W. E. B. Du Bois, Emile Durkheim, Sigmund Freud, Vladimir Lenin, Georg Simmel, Beatrice Webb ve M

Buz Ateşi - Amanda Hocking (Kanin Günlükleri #1) | Kitap Yorumu #36

***Tanıtım*** Fantastik / Kurgu / Yabancı Orijinal İsim:  Frostfire (İngilizce) Sayfa sayısı:  328 Ebat:  13.8x21 cm Yayın Tarihi:  Mart 2016 ISBN:  978-605-09-2568-5 Buzlar ülkesi Kanada’nın derinliklerinde, troll kabilelerinin en güçlüsü Kaninler hüküm sürüyor. Uzun sarı saçları ve mavi gözleriyle Kaninler arasında hemen göze çarpan, on dokuz yasındaki Bryn, kabilesinden dışlanmış bir melez ve tek isteği, kralın seçkin muhafızlar ordusunda  kendine bir yer edinebilmek... Aşkları için seçkin konumlarından feragat eden anne babasının aksine, Byrn ülkesine ve halkına hizmet etmek, isinde en iyi olabilmek için her şeyden vazgeçiyor. Bryn’in bir de gizli bir amacı var: babasının canına kast eden eskinin muhafızı, şimdinin haini yakışıklı Konstantin’den intikamını alabilmek. Byrn’ın soluk kesen “Kanin Günlükleri” macerası Buz Ateşi ile alev alıyor. ***Yorum*** ''Demek biz...'' Duraksayıp dudaklarını yaladı. ''İnsan değiliz, öyle mi? Hayır, puma ile aslan ar

Ev Kızı Evren - Filiz Şakar | Kitap Yorumu #38

***Tanıtım*** Kitaplar, gizem ve cinayet; mükemmel birleşim. -Tess Gerritsen- Tess Gerritsen Ev Kızı Evren'in karakterlerinden biri, üstelik bu kitap için sarfettiği övgü dolu sözcükler kapakta yer alıyor. Ev Kızı Evren -Wattys 2015 Kazananı - 56 hafta boyunca Macera Kategorisi birincisi olarak kaldı - 54 bin yorum, 107 bin oy aldı. Salata yaparken bıçağı ne kadar hızlı kullandığınızla övündünüz mü hiç? Övünün ! Ya da beşinci katta cam silerken en uzak noktayı bile pırıl pırıl yapabilmek için ne kadar güç sarf ettiğinizi fark ettiniz mi? Edin! Peki, halıya dökülen mürekkebi nasıl çıkaracağınızı biliyor musunuz? Bilin! Bütün bunları bilince bir ev kızının neler yapabileceğine hayret etmeyeceksiniz. Ev Kızı Evren polisiye bir olayı mizahi diliyle anlatırken, heyecanla kalkıp en yakındaki tavayı sapından sıkıca kavramanızı sağlayabilir. Ve sıradan bir tavayla, bir kahraman yaratmış olabilir…  "Ben bir masal kahramanı değilim. Hiçbir zaman da olmayacağım. Ben bir ev kızıyım. Ger